altimetria
planimetria
info tecniche
Tappa di alta montagna molto dura che designerà la prima bozza, potenzialmente definitiva della classifica generale. Da Morbegno si segue il corso dell’Adda fino a Sondrio dove si sale sulla strada panoramica attraversando località importanti per il ciclismo come Poggiridenti. Passaggio da Teglio (che dà il nome alla valle) e poi lunga risalita fino a Bormio attraverso Tirano, Mazzo di Valtellina e Valdisotto. Salita finale di 22 km al 7% medio con oltre 30 tornanti.
Ultimi km
Ultimi chilometri in salita marcata a tornanti con pendenze sempre attorno al 9%.
partenza / arrivo
dettaglio salite
ultimi km
crono tabella
info turistiche
Città di:
Morbegno
Overview
Morbegno (Murbegn in the local vernacular) falls within the province of Sondrio.
Palazzo Malacrida, referred to as ‘the most beautiful Venetian palace outside Venice’, stands as the symbol of the town. It is one of the most remarkable noble mansions of the Valtellina, with its stunning cycles of paintings.
San Giovanni Battista, with a façade reminiscent of other major Roman Baroque churches, is one of the most beautiful sights. The Santuario dell’Assunta is a gem of Renaissance art with Baroque interiors, nestled amid the Alps.
Speciality food
Traditional culinary specialties include carcent (a doughnut shaped bread with turnips), pizzoccheri della Valtellina, and pan de mej (cornmeal cookies), best paired with a rich Sforzato (Sfursat) di Valtellina, made from Nebbiolo grapes.
Passo dello Stelvio
Overview
Rising 2,758 metres above sea level, the Passo dello Stelvio is a world-famous mountain pass of the Rhaetian Alps, within the Ortler Alps.
The stunning and well-maintained road to the Stelvio is a brace of 88 hairpins.
Many hiking trails depart from the pass, including one that leads to the Cima Garibaldi.
The Passo dello Stelvio is the only place in Italy where skiing is also possible in the summertime, and it is one of the most iconic locations for cycling.
Speciality food
Traditional local specialties include Bresaola della Valtellina Igp, Baccalà alla trentina, Ravioli della Val Pusteria and Strudel, paired with fine Chiavennasca wines or sparkling Franciacorta wines.